„Până la urmă, nici Joseph Pulitzer nu s-a gândit să adopte neapărat o tehnică de finanțare la realizarea piedestalului pentru Statuia Libertății și totuși, exemplul lui a rămas în literatura de specialitate ca fiind cel mai clasic model de crowdfunding”, declară drd. Cristina Chirvas, prezentându-și lucrarea intitulată „Crowdfunding-ul: investiții inovatoare ale diasporei în țările de origine”.

Cristina Chirvas, studenta doctorand în cadrul catedrei „Gândire Economică, Demografie și Geoeconomie” de la Academia de Studii Economice din Moldova a ales să prezinte proiectul nostru „Pilula Dulce” ca fiind un exemplu reușit de crowdfunding. Astfel, despre inițiativa noastră a aflat întregul mediu academic de la ASEM, printre cei prezenți în sală fiind și persoane cu funcții înalte la nivel național. Prezentarea a avut loc în cadrul Simpozionului Științific al Tinerilor Cercetători consacrat aniversării a 25 de ani de la fondarea ASEM.

12592366_1107021539336380_8356622361796922256_n

Crowdfunding-ul sau multifinanțarea funcționează pe principiul „câte puțin de la cât mai mulți”. A căpătat proporții o dată cu dezvoltarea Internetului, fapt ce a facilitat și crearea multor proiecte bazate pe transparența colectării de bani. „Oamenii vor să știe ce se întâmplă cu banii lor” este prima explicație a succesului înregistrat de platformele de crowdfunding pe parcursul a mai multor ani.

Tocmai pentru că oferim maximă transparență atât în procesul de colectare a banilor, cât și în gestionarea acestora, drd. Cristina Chirvas este de părere că anume acest aspect a contribuit la creșterea încrederii potențialilor donatori.

Drd. Chirvas a analizat în mod deosebit implicarea diasporei în „Pilula Dulce”. Donațiile generoase a medicilor moldoveni stabiliți în Statele Unite ale Americii, concertul de caritate „How Far Can We Help” organizat de o moldoveancă din Portugalia cu scopul de a aduna bani pentru reamenajarea secției de pediatrie din Spitalul Raional, Nisporeni, campanii de sensibilizare desfășurate de ai noștri în Italia, Franța și alte țări vorbesc despre conexiunea emoțională dintre cei din diasporă cu cei de acasă.

„Toți au donat fără a aștepta ceva în schimb pentru că nu sunt indiferenți față de ce se întâmplă acasă”, este de părere drd. Cristina Chirvas.

Vă invităm să vedeți mai jos cum a decurs prezentarea:

This slideshow requires JavaScript.

Vă amintim că „Pilula Dulce”, proiect de reamenajare a secției de pediatrie din Spitalul Raional, Nisporeni s-a desfășurat în perioada 5 ianuarie – 30 aprilie 2016. În acest răstimp, cu ajutorul oamenilor buni am reușit să adunăm:

  • aproximativ 6000 de dolari adunați cash + online;
  • echipament medical (tonometru, pulsoximetru, inhalator pentru dispersarea medicamentelor, fonendoscop, cântar pentru bebeluși donați de cuplul Amedeo Zullo și Alina Ciobotaru, încă un tonometru de la studenta la medicină Elena Ilco, plus 2 nebulizatoare donate de familia Ecaterina și Sergiu Ulinici);
  • reparație integrală în baie (tânărul antreprenor Pavel Guțanu a donat aproximativ 50 000 de lei pentru o renovare calitativă. Vedeți aici ce schimbări au fost făcute);
  • 3 chiuvete (de la Ina Bulgac, Oxana Marcu și alt donator carea vrea să rămână anonim);
  • 30 de seturi de lenjerie de pat de la Marina Pohilenco/PoMarin Kids și încă 14 cearșafuri de la cuplul Alina și Amedeo;
  • 60 de prosoape (48 de la Amedeo și Alina, iar alte 12 de la un donator care vrea să rămână anonim);
  • Cărți/jucării de la mai mulți donatori, printre care Lilia Mătăsaru și Stamati Aliona;
  • 15 dulapuri noptiere donate de familia Ecaterina și Sergiu Ulinici;
  • folosind 21 000 de lei din donațiile primite, am reușit să facem renovarea integrală a wc-ului aflat în stare dezastruoasă.

În continuare urmează să mai cumpărăm saltele pentru fiecare pat, dulapuri garderobe pentru fiecare salon, reparația, reamenajarea și înveselirea camerei de joacă și altele, în funcție de bugetul avut. Ca întotdeauna, promitem și asigurăm maximă transparență în gestionarea banilor.

Urmăriți pagina noastră de Facebook pentru a vedea cum decurge „Pilula Dulce” pas cu pas:

www.facebook.com/LoveIsKind

~logo