Ne bucurăm să avem mereu în preajmă oameni cu sufletul mare, altruiști. Asta ne motivează să continuăm pe drumul început, să progresăm și să îmbunătățim fiecare pas în fiecare proiect.

Chiar dacă pe 30 aprilie am anunțat sfârșitul campaniei „Pilula Dulce”, azi proiectul nostru de reamenajare a secției de pediatrie din Spitalul Raional, Nisporeni este la fel de actual. Împreună cu un designer talentat căutăm idei pentru a crea o cameră de joacă de poveste pentru micii pacienți, negociem prețuri de paturi, saltele, mobilier și lista nu se încheie încă.  Muncim în culise.

Iar părerea donatorilor noștri este cea mai importantă!

Ieri am fost la Nisporeni împreună cu Grigore Toma, medic neuroanesteziolog. În urmă cu aproximativ 3 luni, doctorul ne-a transmis un cec de tocmai 500 de dolari în susținerea proiectului „Pilula Dulce” și zice că acesta este doar începutul. „Neapărat vom continua. Anul viitor când mai vin în Moldova poate organizăm un training pentru doctorii de acasă. Aș putea să le împărtășesc din experiența mea acumulată cât am lucrat în Rusia, Canada și acum America.”, promite dr. Toma.IMG_1252

Mergând pe holurile întunecate ale secției de pediatrie, ne așteptam la o reacție de mirare din partea doctorului, știindu-i de CV-ul impresionant cu experiențe din Rusia, Canada și SUA. Totuși, Dr. Grigore Toma zice că realitatea de acasă îi este cunoscută: „Din păcate, sistemul medical din Moldova are de suferit și din cauza salariilor mici. Anesteziologia este foarte complicată și puțini ne înțeleg meseria. Or, un medic care operează noaptea se mai poate concentra la fel de bine când el zi de zi supraviețuiește?”, întreabă retoric doctorul.

This slideshow requires JavaScript.

După ce a văzut secția de pediatrie, Dr. Toma a fost curios să vadă și cum arată secția de reanimare din Spitalul Raional, Nisporeni, acest mediu fiindu-i exact pe profesie. După o scurtă plimbare pe hol, în sala de reanimare, apoi o discuție cu doctorii chirurgi și anesteziologi din spital, dr. Toma zice că și acest bloc necesită neapărat o îmbunătățire. „E bine că s-a pornit de la secția de pediatrie cu renovarea. De la copii trebuie să începem. Însă și blocul operator  trebuie reparat integral. Comparativ cu spitalele din America, această sală de reanimare este aproape zero.” Doctorii din Nisporeni au fost încântați de conversația purtată, au făcut schimb de date de contact, iar Dr. Toma le-a mai promis și că le va transmite prin poștă câteva cărți din care el învață.

IMG_1239Lidia Crăciun, directoarea Spitalului Raional, Nisporeni aflată în această funcție de doar o lună spune că deja a găsit resurse financiare pentru a face toate aceste lucrări de reparație. „Sunt sigură că anul viitor când veți mai veni la noi, întreg spitalul va arăta altfel.”

În drum spre casă, dr. Grigore Toma a mai adăugat: „Voi apela la toți doctorii moldoveni angajați peste hotare și știu că împreună putem schimba ceva în sistemul medical de acasă. Aici au rămas părinții noștri …”

Un alt doctor din America, și ea originară din Moldova care a donat pentru „Pilula Dulce” este Dr. Lucia Sincinschi. Aproximativ 2 luni în urmă, doctorița ne-a trimis un cec în valoare de 500 de dolari pentru a reamenaja secția de pediatrie din Spitalul Raional, Nisporeni.

Vedeți aici câți bani am adunat, câți am cheltuit până în acest moment și ce urmează să mai facem: Bilanțul „Pilula Dulce”

Citește și: Cine sunt surorile Lupei care au donat 2000 de euro pentru „Pilula Dulce”

Grigore Toma – doctor în medicină pe specialitatea neuroanestezie și neuroreanimare

1333_10208157072665770_7969594499085136571_nDr. Grigore Toma a absolvit Universitatea de Medicină din Chișinău cu mențiune și a urmat aspirantura și doctorantura la Institutul de neurochirurgie „N. Burdenko” din Moscova. După 9 ani de activitate în Rusia, doctorul a imigrat în Canada, acolo activând 3 ani ca anesteziolog. În 2008 a absolvit rezidențiatul în anesteziologie la University of New Mexico, iar în 2009 a absolvit un fellowship de 1 an în Neuroanesteziologie la University of Pennsylvania în Philadelphia. Din 2009 activează în calitate de anesteziolog la un spital din West Virginia.